Kan en hund äta veganskt och vara hälsosam?

Vill du lära dig mer? Läs vår artikel om vegansk hundmat.

Kan hundar vara veganer?

Ja, hundar kan äta veganskt och dessutom må bra utav det! Hundar är precis som oss människor allätare och behöver därför inte livnära sig på kött för att må bra. Det finns dessutom flera hälsofördelar för en hund att äta veganskt. Bland dessa hälsofördelar finner du:

  • Minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och övervikt

  • Bra för de hundar med känslig mage och allergi

  • Minskad risk för hudproblem

  • Minskad risk för övervikt

  • Förbättrad andedräkt

En av världens äldsta hundar var en border collie tik vid namnet Bramble. Hon levde i hela 25 år. Bramble åt en helt växtbaserad kost, tillagad med bland annat linser, proteinrika grönsaker och ris. Hon levde ett mycket aktivt liv och älskade sina måltider! Bramble är en av många hundar som livnär sig på en vegansk diet och lever ett hälsosamt liv.

Vegansk hälsosam hund

Idag finns flera olika veganska och vegetariska hundfoder att välja mellan. Om du funderar på vilka växtbaserade foder som finns att välja mellan kan du läsa denna artikel. Artikeln tar även upp några av de viktigaste sakerna att tänka på när en väljer vegansk och vegetarisk hundmat samt gör en grundlig jämförelse mellan alla foder som går att köpa i Sverige idag.

Hundar är inte vargar. Visst finns det en del likheter mellan dessa djur, men också stora skillnader som är viktiga att inte glömma bort. Hundar och människor har levt sida vid sida i årtusenden, kanske till och med i över 30,000 år. Då människan bosatte sig och började odla grödor blev kosten mindre kötthaltig och de hundar som anpassade sig till den mer växtbaserade kosten var de som överlevde bäst. Förmågan att processa kolhydrater hos hundar har därför utvecklats till att bli långt mycket effektivare än den hos vargar. Några faktorer som gör hundar till omnivorer är:

  • Hundars tänder (molarer) har relativt plana ytor avsedda att slipa upp ben samt fibröst växtmaterial.

  • Hundar kan smälta nästan 100% av de kolhydrater de konsumerar.

  • Hundar har en tunntarm som upptar cirka 23 procent av den totala mag- tarmvolymen, vilket är förenligt med andra omnivorer (tunntarmen hos katter upptar bara 15 procent).

  • Hundar kan skapa vitamin A från betakaroten som finns i växter.

Som hundägare är det viktigt att känna till en del saker innan hunden övergår till en vegansk eller vegetarisk diet. Det är av yttersta vikt att hunden får i sig alla de rätta näringsämnena för att må bra och leva ett hälsosamt liv. Denna artikel kommer att belysa de viktigaste delarna kopplat till en vegansk diet för hundar, i syfte att hjälpa dig som hundägare ge hunden ett sunt liv.

Skillnader mellan vegansk, växtbaserad, vego och vegetarisk hundkost

Vegetarisk och vegansk hundmat utesluter båda kött. En vegetarisk diet för hundar kan fortfarande ha animaliska produkter såsom ägg och mjölk, medan en vegansk diet är helt växtbaserad. Den största skillnaden mellan vegetariska och veganska hundfoder är oftast att det vegetariska fodren innehåller vitamin D som utvinns från ullfett (lanolin). Veganska och växtbaserade hundar skiljer sig inte gällande kost men en vegansk livsstil kan innebära att produkter såsom läder utesluts. Vego är ett samlingsnamn för ovanstående begrepp och en vegohund kan därför äta vegansk, växtbaserat eller vegetariskt.

Vegansk hund springer i vattnet

Vegansk hundmat och foder

Många hundar älskar vegansk mat! Du kan välja att laga hundmaten själv eller köpa färdigt foder. De hundfoder som är märkta som helfoder är att föredra då dessa täcker hundens hela näringsbehov, såsom proteiner, kolhydrater och fetter samt viktiga vitaminer och mineraler. Oavsett vilken typ av föda hunden äter är det alltid viktigt att se till så att hundens näringsbehov uppfylls och det kan vara en god idé att rådgöra med en veterinär eller nutritionist gällande kostanpassningar. Att göra årliga hälsokontroller är också en god idé, oberoende val av diet, för att säkerställa en god hälsa. Ett köttbaserad hundfoder innebär inte automatiskt att det innehåller hundens hela näringsbehov, utan kosttillskott tillsätts vanligtvis även i dessa foder. Därför bör etiketter och näringsinnehåll på foderförpackningar alltid kontrolleras.

Lär känna din hund. Det gäller oavsett diet och livsstil. För att i god tid upptäcka skador och sjukdomar är det viktigt att känna till hur hunden beter sig när den mår bra. När hundar får en vegansk diet är det extra viktigt att hålla utkik efter:

  • Pälsens kvalité. Den ska vara tät och fin, inte fet, kliande eller sakna päls.

  • Ögonen ska vara ljusa och klara.

  • Avföringen ska vara normal.

  • Vikten ska vara normal.

  • Aktivitetsnivån bör vara likt den hos liknande raser och individ. Beteendet likaså.

  • Observera förändringar i tarmtömning, aktivitetsnivå, kondition samt beteende.

Om du upptäcker någon av dessa förändringar eller andra förändringar hos hunden ska alltid en veterinär konsulteras. Om hunden går ner mycket i vikt kan protein- samt fetthalten i maten behöva höjas.

Hundens näringsbehov

Protein

Protein utgör ungefär 18-30 % av en hunds diet. De är byggstenar till hundens organ, muskler, ben, blod, immunsystem, päls och klor. Om hunden får i sig för liten mäng protein finns risk för bland annat anemi, anorexi, minskad tillväxttakt, håravfall, försämrad pälskvalité, trötthet och ökad nedbrytning av muskelvävnad och andra proteiner i hundens blodplasma. På lång sikt kan detta leda till att musklerna förtvinar (muskelatrofi), anemi och fettlever. Vid en vegansk diet ökar risken för obalans av aminosyror vilket kan leda till hjärtproblem och andra sjukdomar. Extra stor risk är brist på taurin och L-karnitin som kan leda till allvarliga medicinska problem, dessa bör tillsättas som kosttillskott. Att ge för mycket protein leder inte till några hälsofördelar, men det är oftast inte farligt. Protein finns bland annat i:

  • Pintobönor och andra bönor

  • Linser

  • Kikärtor

  • Tofu, temp och seitan

Kolhydrater

Kolhydrater bidrar till omedelbar energi och lagras i levern och muskler som glykogen. Energi behövs för olika kroppsfunktioner såsom metabolism, hjärnfunktion och funktion av nervsystemet. Fibrer i kolhydrater är viktiga för avföring och tarmens rörlighet. Fibrer är låga i kalorier och bidrar till mättnadskänsla, vilket kan vara bra om hunden är överviktig. Många kolhydrater innehåller även protein, fetter och vitaminer. Kolhydrater finns bland annat i:

  • Korn, råg, havre och vete

  • Ris, quinoa, durra och bovete

  • Potatis och sojabönor

Fett

Fetter är en stor energikälla och bidrar till mer än dubbelt så mycket energi som protein och kolhydrater gör. Speciellt för aktiva hundar är fetter viktiga, men ett för högt intag kan leda till övervikt. Fetter innehåller essentiella fettsyror som behövs för att tillverka vissa hormoner och underhålla cellmembranen. Vissa vitaminer (A, D, E och K) kan endast absorberas, lagras och transporteras med fett. Fett är även en smakbärare och kan bidra till att hunden uppskattar maten mer.

Två viktiga fettsyror är omega-3 och omega-6. Omega-3-fettsyror behövs för cellmembranen och minskar inflammation. Omega-6-fettsyror är viktiga för att hjälpa till att reparera vävnad. Bra källor till fettsyror är:

  • Rapsolja och andra vegetabiliska oljor

  • Alger

  • Linfrön

Vitaminer och mineraler

De viktigaste mineralerna är kalcium, fosfor, kalium, natrium, klorid och magnesium. Även järn, koppar och selen är viktiga, men utgör en mindre andel av det totala intaget hos hundar.

Vitaminer är näringsämnen som behövs i mycket små mängder, men de möjliggör många funktioner i kroppen. Hundar (och katter) kan inte tillverka alla vitaminer de behöver så dessa behöver tillsättas i maten. Vid en vegansk diet är det extra viktigt att kosten innehåller B-vitaminer, kalcium, fosfor och järn då dessa främst går att hitta i animaliska produkter.

  • B-vitaminer finns bl.a i spannmål, grönsaker och näringsjäst. Vitamin B12 behöver tillsättas som kosttillskott.

  • Kalcium finns i bl.a bladgrönsaker, broccoli, nötter och aprikoser.

  • Fosfor finns främst i baljväxter såsom bönor och linser.

  • Järn finns i bl.a grönkål, spenat baljväxter och fullkornsprodukter. Kan behöva tillsättas som kosttillskott.

Risker med en vegansk kost

Vid alla typer av dieter som innebär att en eller flera produkter utesluts finns risk för ett felaktigt näringsintag. Detta gäller även vid en vegansk diet. Det är av yttersta vikt att hunden får i sig alla de näringsämnen som den behöver och i rätt mängd. En felaktig kost kan leda till mycket allvarliga medicinska problem. Därför är det en god idé att rådgöra med en veterinär eller nutritionist som är kunnig inom området, gärna en som är insatt i vegansk och vegetarisk kost för hundar. Då risken är större för en felbalanserad kost vid en vegansk diet kan det vara fördelaktigt att ge hunden ett helfoder, då dessa innehåller alla de näringsämnen hunden behöver. Om du väljer att tillaga hundmaten själv är det av ännu större vikt att säkerställa att hunden får i sig allt den behöver. Glöm inte heller bort att göra en eller flera årliga hälsokontroller hos veterinären för att säkerställa att hunden mår bra. Hundar är experter på att dölja att de mår dåligt, så trots att du observerar eventuella förändringar hos hunden är det inte säkert att du upptäcker de i tid. Några risker med vegansk kost för hundar är följande:

  • Obalanserat intag av protein som kan leda till sjukdomar och förtvining av muskler.

  • Brist på taurin och/eller l-karnitin som kan leda till hjärtproblem såsom dilaterad kardiomyopati (DCM) och hypertrofisk kardiomyopati (HCM).

  • Brist på viktiga vitaminer och mineraler såsom kalcium, järn, fosfor och B-vitaminer. Dessa vitaminer och mineraler är inte lika vanligt förekommande i vegetabilier och därför extra viktiga att inte glömma bort.

Veganska hälsosamma hundvalpar

Vanliga myter kopplat till vegansk mat för hundar

“Hundar behöver kött för att överleva”

Hundar behöver inte kött för att överleva. Både vargar och hundar kan tillgodogöra sig näring ur växter, hundar kan dock göra detta mycket bättre än vargar. Hundars genetiska uppsättning skiljer sig från vargars och möjliggör nedbrytning och ett rikligt näringsupptag ur även växtbaserade livsmedel.

Observera att katter skiljer sig från hundar och kan inte tillgodogöra sig en växtbaserad kost på samma sätt som en hund gör.

“Protein finns bara i kött”

Hundar behöver protein för att överleva, men proteinet behöver inte komma från kött eller andra animalier. Spannmål och baljväxter, t.ex ärtor, bönor och linser, utgör viktiga proteinkällor från växtriket. Genom tillagning och bearbetning av maten optimeras möjligheterna för hunden att tillgodogöra sig växtbaserat protein.

“Vegansk mat är inte hälsosamt för hundar”

Veganhundar kan vara lika friska som köttätande hundar så länge näringsintaget överensstämmer med hundens behov. En köttbaserad kost garanterar inte en god hälsa, precis som en växtbaserad kost för hundar inte automatiskt innebär en försämrad hälsa. En vegansk hund kan vara lika hälsosam som en icke vegansk hund. En välbalanserad, näringsmässigt sund kost är absolut nödvändig oavsett vilken diet hunden äter.

“Det är djurplågeri att låta hunden äta veganskt”

Det finns många olika skäl och anledningar till att en hund får vegansk mat. Veganism motsätter sig djurplågeri och utnyttjande av djur i alla dess former. Skälen till till att en hund får vegansk kost kan variera men ofta rör det sig om hälsomässiga, etiska och/eller klimatmässiga skäl. Som hundägare bestämmer en generellt sett allt i hundens liv, var och när den ska sova, kissa, äta och leka. Att utgå från just din hunds behov och erbjuda ett liv som den mår bra av är fördelaktigt.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis går det utmärkt för hundar att äta en vegansk eller vegetarisk diet och fortfarande vara hälsosam. Det finns dock en del saker som är viktiga att tänka på näringsmässigt, bland dessa är till exempel proteinbrist, obalans i amino- och fettsyror (taurin och L-karnitin) och ett inadekvat upptag av vitaminer. Årliga hälsokontroller och god kännedom gällande hundens normala aktivitet, beteende och utseende är viktigt. En vegansk kost bidrar även med många hälsofördelar såsom minskad risk för vanliga sjukdomar, allergier och hudproblem.

Skriven av Ebba Hedlund.
2021-09-19

Föregående
Föregående

Veganskt protein för hundar